Lovitura momentului pentru pensiile din România, subiect de dezbatere: ”Se fac că nu știu ce au semnat”

de: Alexandru Puiu
20 04. 2023

Pensionarii români nu mai au de mult timp o viață ușoară, dar se pare că există totuși semne că lucrurile s-ar putea îmbunătăți în viitor. Promisiuni în acest sens există multe, dar unele dintre ele s-ar putea și materializa.

La mijlocul acestei săptămâni, ministrul Justiției a criticat aspru eforturile de reformare ale sistemului de pensii din România inițiate de ministrul Muncii. Având în vedere că cei doi fac parte din partide diferite, PNL și PSD, nu ar trebui să vină neapărat ca o surpriză scandalul televizat. Un pic ciudată a fost totuși replica venită din partea lui Marius Budăi, care își justifică măsurile prin angajamentele României în fața Bruxelles-ului din PNRR, cu mențiunea că acel Plan Național de Redresare și Reziliență a fost conceput, semnat și trimis la Comisia Europeană de guvernul de dreapta, din care a făcut parte PNL și USR, inclusiv actualul ministrul al Justiției.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Prezent în cadrul emisiunii România la raport de la România TV, Marius Budăi a clasificat afirmațiile ministrului Justiției ca pe o fugă de responsabilitate.

Nu ştiu dacă neapărat trebuie să-i răspund domnului Predoiu, însă pe mine mă îngrijorează fuga asta de responsabilitate. Se fac că nu știu ce au semnat.

Atunci când erau în guvernul de dreapta şi au semnat PNRR şi au trimis PNRR şi făceau din PNRR un titlu de glorie, atunci era bine. Acum ne facem că nu mai ştim ce-am semnat atunci, ce au spus atunci sau la ce s-au gândit atunci.

Vorbim despre creşterea pensiilor din sistemul public. Da, tocmai pentru că ştim că pensiile trebuie să mai crească în România, când PSD a fost la guvernare a luptat pentru asta, luptăm şi acum.

Amintiţi-vă când am propus o majorare cu 10% discutată în PSD ca propunere pentru coaliţie mi se cerea demisia.”, a insistat ministrul Marius Budăi.

”Repet, mă îngrijorează fuga de responsabilitate pentru ce ai făcut cândva, când voiai să iei voturi, când se desfiinţau pensii speciale în 30 de zile, când s-a semnat acest PNRR, când am plafonat plata cu pensiile din PIB până în 2070.

Nu încap într-o singură frază plafonarea plăţii pensiilor cu dorinţa de creştere a pensiilor. Acum, după război, mulţi viteji se arată. Până la urmă, existenţa unui loc de muncă este cea mai bună protecţie”,  a concluzionat ministrul Muncii, Marius Budăi, în intervenția de la România TV.